Porto da Cruz je staré městečko na severním pobřeží Madeiry. Ze tří stran je sevřené masivními útesy a horami a z té čtvrté jej omývají bouřlivé vody Atlantského oceánu. Nad městečkem se do výšky 589 metrů tyčí sopečný vrchol Penha de Águia (Orlí skála) a utváří tak jeho dominantu. V centru města naleznete několik malebných restaurací a pro osvěžení v letních měsících jsou zde vybudované příbřežní bazény.
Jednou z atrakcí města je stará továrna Engenho do Porto da Cruz na zpracování cukrové třtiny a pálení tradičního madeirského rumu. Palírna byla postavena roku 1927, vybavená je ale stroji z 19. století a dodnes připomíná obrovský význam produkce a zpracování cukrové třtiny na Madeiře. Věnují se zde výrobě převážně bílého rumu, jak jinak než podle původních receptur a postupů. Bílý rum se přidává do tradičního madeirského alkoholického nápoje poncha, který zde stejně tak jako Rum 970 Reserva můžete ochutnat. Od března do května, kdy probíhá sklizeň třtiny, zde můžete shlédnout vozy plné této plodiny a vidět stroje na její zpracování v provozu.